Schoen Maakwijzen uitgelegd

Gepost door david 08-08-2016 0 Opmerking(en)

Maakwijze van schoenen

 

Ongeacht de maakwijze is de eerste stap in de constructie altijd het bevestigen van de binnenzool aan de onderkant van de leest.

Twee handelingen volgen. De bovenwerken, samen met de voering, worden rond de leest en binnenzool aangebracht en vervolgens worden de zolen aan de bovenwerken bevestigd.

 

De prijs van een paar schoenen en de levensduur worden voornamelijk bepaald door de gebruikte maakwijze.
Het maken van een paar goede schoenen blijft altijd arbeidsintensief.

 

Heeft u zich ooit afgevraagd wat het verschil is tussen een paar schoenen van € 100 en die van € 1.000.

Terwijl elementen als de kwaliteit van de gebruikte materialen, merknaam, land van oorsprong allemaal factoren zijn, is de grootste bepaler van de prijs echter de kwaliteit van de maakwijze.

 

 

Verlijmde maakwijze

 

Deze methode wordt vaak gebruikt voor lichte en soepele schoenen.

Als de bovenwerken in elkaar gestikt zijn en op de leest bevestigd zijn, worden de zolen er onder verlijmd.

 

 

Mocassin

 

Deze maakwijze wordt beschouwd als de oudste schoenconstructie en bestaat feitelijk uit een stuk leer voor de gehele schoen.

Dit gehele bovenwerk wordt rond de leest gevouwen.

Vervolgens wordt er een zogenaamde spiegel (bovenstuk van de voorkant) aan de randen van het rond de leest gevouwen bovenwerk vastgenaaid.

Dit is veelal handwerk. De ontstane “sok” wordt dan door en door aan de zolen genaaid.

Deze maakwijze wordt vaak benut voor modieuze zeer flexibele schoenen.

 

 

Blake of flexibele maakwijze

 

 

Blake is een bijproduct van de industriële revolutie, de schoenen worden immers alleen binnenin gestikt.

Deze methode kan daarom niet met de hand gedaan worden.

Bij de blake of flexibele maakwijze wordt het bovenwerk onder de binnenzool gevouwen en vervolgens tussen diezelfde binnenzool en loopzool met een enkele stikdraad (verticaal) genaaid.

 

Omdat dit een eenvoudiger maakwijze is dan de Goodyear welt maakwijze, is deze ook minder duur.

Het is een maakwijze die zich goed laat repareren als uw zolen versleten zijn.

Omdat er niet buitenom genaaid wordt, kunnen de zoolranden zeer nauw langs het bovenwerk geschuurd worden en ontstaan er schoenen met een zeer fijne, geklede zoolrand en uitstraling.

 

Bovendien is deze maakwijze veel soepeler dan bijvoorbeeld volgens de Goodyear welt gemaakte schoenen.

 

 

Goodyear welt

 

 

De Goodyear maakwijze is de oudste en de meest arbeidsintensieve en tevens meest duurzame maakwijze van de hier beschreven vier maakwijzen.
Deze maakwijze kan met een zogenaamde Goodyear naaimachine als ook met de hand gemaakt worden en bestaat uit vele stappen.

Veelal wordt deze maakwijze benut voor de allerbeste geklede en zakelijke schoenen en door de beste fabrieken.

 

De bovenwerken worden min of meer horizontaal en binnen genaaid aan een zogenaamde “rib” en tevens buitenrand. De ontstane ruimte binnen de “rib” wordt gevuld met kurk voor een glad oppervlak voor de loopzool. (Deze kurklaag samen met de binnenzolen zal uiteindelijk zich vormen tot uw persoonlijk en unieke voetbed).

 

Het onderwerk (zolen) wordt vervolgens verticaal aan de ontstane buitenrand genaaid. De schoenen zijn dus twee keer genaaid, zowel binnen als buiten. Door deze maakwijze zijn de schoenen zwaarder, minder soepel, maar het gehele proces zorgt wel voor de meest duurzame van alle maakwijzen.

 

De extra lagen zorgen er bovendien voor dat de schoenen beter waterafstotend zijn en meer steun en pasvorm bieden. Door het dubbel naaien van Goodyear schoenen zijn deze relatief eenvoudig te verzolen. Mits uw schoenmaker de originele maakwijze in acht neemt en beschikt over de juiste aflapmachine!

Laat een reactie achter